Giyilebilir Sağlık Teknolojileri Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Giyilebilir Sağlık Teknolojileri Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Sağlık ve sağlık hizmetlerini iyileştirmek için veri toplayan, paylaşan ve bilgilere dönüştüren dijital sağlık kavramının bir bölümünü ifade eden mobil sağlık, dünya üzerinde büyük bir pazar büyüklüğüne sahiptir. Giyilebilir sağlık teknolojisi ürünleri hem üretici firmalara hem de kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlar. Çoğunlukla akıllı telefon ile yönlendirilebilen ve mikro işlemciler ile desteklenebilen bu teknoloji ürünleri, internet üzerinden veri iletme ve alma özelliği ile geliştirilmiştir.

Giyilebilir Teknoloji Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

18. yüzyılda Sanayi Devrimi ile beraber dünyada yeni icatların önü açılmıştır. Özellikle bilgisayarların icat edilmesi ve insanların bilgisayarlarla olan etkileşimlerinin artmasıyla beraber, daha farklı teknoloji fikirleri ortaya çıkmıştır.

1980’lerde üretilen mikroçipler ile ortaya çıkan bilgisayarları küçültme düşüncesi ise, giyilebilir teknoloji alanında önemli bir adım olmuştur. Mikroçipler, üzerlerinde farklı görevlere sahip küçük boyutta birleşik sistemlerdir ve giyilebilir teknolojiler, mikroçiplerin geliştirilmiş kullanım alanlarından biri olarak gösterilebilir. İlk olarak 2000 yılında ortaya çıkan Cyberia adlı akıllı kıyafet, mikroçipler ve sensörler aracılığıyla üretilmiştir. Bu ürün bir araştırma projesi ürünü olmakla beraber, sahip olduğu bazı hayati fonksiyonları takip etme özelliğiyle giyilebilir teknoloji alanı için öncü bir ürün olmuştur. Günümüzde ise, giyilebilir teknoloji alanında giysilerden daha çok, saat, bileklik, yüzük gibi hafif ve küçük olan ürünlere yönelim başlamıştır.

Giyilebilir Sağlık Cihazlarının Gelişim Süreci

Giyilebilir sağlık teknolojilerinin ortaya çıkmasındaki en temel amaç, kıyafet ve kumaşlara bilgi ve iletişim teknolojilerinin entegre edilmesidir. Akıllı tekstil ürünleri arasında yer alan bu tür giysilerin kullanım alanlarından biri de sağlık sektörüdür. Buna göre polimer kimyacılar, biyomühendisler ve tekstil mühendisleri geleceğin giyilebilir sağlık ürünlerini gerçeğe dönüştürecek teknolojiler üzerinde çalışmalar yapar.

Giyilebilir Sağlık Teknolojisi Ürünleri Örnekleri

Giyilebilir sağlık teknolojileri ürünleri, akıllı cihazlar yardımıyla kişisel sağlık kayıtlarına entegre olunmasına ve kullanıcı güncellemelerini platformlar arasında senkronize etmeye yardımcı olan ürünlerdir. Bu tür ürünlerden bazılarına örnek vermek gerekirse şunlardan bahsedilebilir:

EEG kulaklığı: En yaygın kullanılan giyilebilir sağlık ürünü basit bir baş bandı olarak tasarlanan EEG cihazıdır. Kullanıcının beyin aktivitesini kaydeden ve verileri akıllı bir cihaza aktaran bu bantlar, uyku kalitesi hakkında da bilgi verir.

UV ışınlarını ölçen sensör: Minik bir damla şeklinde tasarlanan, tırnak veya gözlük kenarına yapıştırılabilen sensör, güneş altında kullanıcısının UV ışınlarına maruz kalma oranını ölçer ve 3 aylık veriyi depolar.

Akıllı Saatler: Adım sayma, kalp atış hızı, konumlandırma özelliklerinin dışında akıllı telefonlarla uyumlu çalışma, mesajlaşma, telefon görüşmesi yapma gibi özelliklere sahiptir.

Stresi kontrol eden bileklik: Kalp ritmini ölçerek kullanıcının stres seviyesini tahmin eden ve bununla baş etmesi için öneriler sunan bileklik, akıllı cihaz ile senkronize çalışır. Böylece stres anlarında kullanıcıya su içmesini, esnemesini, meditasyon ya da yoga yapmasını ileten bileklik, dıştan bakıldığında şık bir takı olarak görülür.

Akıllı elektrokardiyogram: Kişinin kalp seviyesine bağlanan bu cihaz, 72 saat boyunca kalp aktivitelerini takip eder. Ayrıca kan basıncı, glikoz seviyesi, ritim değişiklikleri gibi pek çok parametreyi kaydeden cihaz, bulut ortamda tüm bu verileri depolar. Yakın zamanda doktorların kullanımına sunulacak olan ürün, hastalara teşhis koyma aşamasında hayati öneme sahip olmaya aday.

Akıllı ayakkabılar: Kış aylarında ayakları ısıtmak için kullanılan özel ayakkabı teknolojisi aynı zamanda günlük atılan adım sayısını ve harcanan kalori miktarını da ölçer.

Akıllı Gözlükler: Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi teknolojiler içermektedir. Hava durumu, telefona gelen bildirimleri görüntüleme, kamera çekimi gibi özellikleri de mevcuttur. Aynı zamanda vücudun bazı hareketlerini takip eden gözlükler üzerinde de çalışılmaktadır.

Akıllı yüzme gözlükleri ise; yüzücülere parkurdan ayrılma süreleri, tempoları ve kalori ölçümü yapma gibi özellikleri göstermektedir.

Akıllı Yüzükler: Kalp ritmini ölçme, bildirim alma, adım sayma ve uyku kalitesini ölçme gibi çeşitli özelliklere sahiptirler. Ayrıca her parmağa uyumlu boyutları mevcuttur.

Giyilebilir Sağlık Teknolojisinin Faydaları

Giyilebilir sağlık teknolojileri, tüm sağlık verilerinizi toplayarak analiz edilmek üzere akıllı cihaza iletir. Toplanan bu veriler vücudunuzu formda tutmanızı ve en önemlisi sağlık durumunuzu profesyonel şekilde takip etmenizi sağlar. Özellikle evde kalınan pandemi sürecinde hem ruh sağlığı hem de fiziksel sağlık durumu için giyilebilir sağlık teknolojileri en gerekli ürünler arasındadır.

Mikro ve nano teknolojideki gelişmeler ışığında artmaya devam eden giyilebilir sağlık teknolojisi ürünlerinin yaşama entegre edilmesi sayesinde pek çok hastalık erkenden teşhis edilebilir. Yakın zamana kadar hayal dahi edilemeyen birçok teknoloji bugün hayatın vazgeçilmez birer parçasına dönüşmüş durumda. Yakın gelecekte ise çok daha gelişmiş sistemler akıllı cihazlar olarak her an yanı başımızda olacak.

Emoti Ekibi

Emoti bir mutluluk uygulamasıdır. Emoti’yi App Store‘dan, Google Play Store‘dan indirebilirsiniz.

Bir cevap yazın